Sound system for ski slopes, ski lifts and cable cars

Sound system for ski slopes, ski lifts and cable cars

Kvalitní ozvučení rozsáhlých venkovních prostor, zejména sjezdovek, vleků a lanovek, neslouží jen k větší bezpečnosti, ale může také vylepšit atmosféru sportovního areálu.

Je ozvučení povinné?

Lyžařské vleky a lanové dráhy bývaly v minulosti vybavené sirénami, které v případě nebezpečí či rozjezdu upozorňovaly na to, že se „něco“ děje. Podle současné vyhlášky o provozu lanových drah, musí být dráha vybavena tzv. dorozumívacím zařízením. Takže pro nové sjezdovky a lanovky je ozvučení povinné. Samotný svah, třeba sjezdovka, být ozvučena nemusí, ale obvykle na vlek navazuje, takže je také ozvučena. To je obrovská výhoda, protože dorozumívací zařízení se „zneužije“ ke kulisnímu ozvučení lyžařské dráhy a zlepší se tak atmosféra nejen na sjezdovce, ale i v celém areálu.

Kde se ozvučení instaluje?

Moc si vybírat nemůžeme. Reproduktory se instalují na sloupy vleku, či lanovky. U sjezdovek a podobných ploch, se reproduktory instalují na sloupy osvětlení. V dolní části areálu, bývá ozvučení instalováno také na budově restaurace a zázemí.

Co musí reproduktory a reprosoustavy splňovat?

  • citlivost – reproduktory a reprosoustavy musí mít vysokou citlivost, protože budou ozvučovat na větší vzdálenost, zejména pokud jsou umístěny na hodně od sebe vzdálených sloupech. K tomu se např. hodí reentrantní reproduktory.
  • výkon – na malé reprosoustavy zapomeňte. Na exteriér jsou potřeba výkonné a citlivé reproduktory či reprosoustavy, aby vykryly celý ozvučovaný prostor, navíc i v nepříznivém počasí, např. větru.
  • směrová charakteristika – záleží, co ozvučujeme. Pokud ozvučujeme lanovku, nebo vlek, jde o úzký prostor, takže potřebujeme reproduktory s úzkou směrovou charakteristikou. Pokud ale ozvučujeme svah, tedy sjezdovku, bobovou dráhu, trail a podobně, potřebujeme ozvučovat do šířky, takže zde je nutná široká směrová charakteristika.
  • odolnost – pamatujme na to, že reprosoustavy budou instalovány napevno, celoročně, musí vydržet déšť, sníh i mráz. Proto je nutná vysoká klimatická odolnost, obvykle IP 6×.

Jaké reproduktory zvolit na sloupy vleku, lanovky?

Na sloupy vleku, či lanovky doporučujeme reentarntní reproduktory, zejména model SC 35AH. Ty nasměrujeme vždy nahoru a dolů, pokud jsou sloupy od sebe vzdálené nad 100 m. Pokud jsou vzdálené méně, postačí instalovat po jednom reproduktoru nasměrovaném dolů. Pokud jsou sloupy hodně blízko, můžeme si dovolit SC 50AH, jejichž zvuk je kvalitnější, ale mají menší citlivost.

Jaké reprosoustavy zvolit pro ozvučení zboku svahu, sjezdovky?

Zde potřebujeme tzv. sloupové reprosoustavy, které mají širokou směrovou charakteristiku. Obvykle je používáme po dvou, s tím že je od sebe mírně nasměrujeme doleva a doprava, aby ozvučení lépe vykrylo svah. Použitím dvou reprosoustav zvýšíme výkon i citlivost. Konkrétně se zde hodí modely DPT 614. Chceme-li hudbu pouštět nahlas a chceme-li, aby byla hodně dynamická, doporučujeme reprosoustavu SL 1002. Pokud jsou sloupy umístěné hustě a potřebujeme tak ozvučovat spíše do dálky, než do šířky, doporučujeme SC 65AH.

Moderní digitální zapojení pro nově budované instalace

Nově budované lanové dráhy a lyžařské vleky se vyznačují tím, že na svých sloupech mají přímo osazeny elektrické rozvaděče, v kterých je dostupná datová konektivita, realizovaná optickým vedením. Tohoto využijeme a do každého rozvaděče na sloupu instalujeme některý z menších zesilovačů technologie Dexon IP Audio, např. JPM 2032IP. Z tohoto zesilovače jdeme reproduktorovými kabely nahoru k reproduktorům.

Výhoda takového zapojení je, že dochází k minimálním výkonovým ztrátám, protože data putují s řídícího počítače až ke sloupu a tam jsou převáděna na výkonový signál. Další výhodou je to, že hlášení může být adresováno po jednotlivých sloupech, stejně tak ale distribuováno na všechny sloupy najednou, což je také příklad podkresové hudby. V tomto typu zapojení nezapomeneme ještě na digitální mikrofon pro hlášení PA 701, nebo PA 705.

V „centrále“ sportovního areálu firmy stanovíme stále běžící počítač (server), který bude, celou technologii Dexon IP Audio řídit a automatizovat. K ozvučení instalujeme na sloupy IP výkonové zesilovače nebo IP reproduktory a tyto připojíme do sírě. IP reproduktory, mají zesilovač přímo v sobě a lze je také použít pro menší plochy.

Co se týče funkčnosti technologie IP Audio, můžeme vysílat hlášení, hudbu z playlistů, internetová rádia a to vše samozřejmě i plánovat a automatizovat. Například při výpadku vleku se automaticky odbaví hlášení, nebo v 10:00 se automaticky začne přehrávat podkresová hudba na svahu. Hlášení můžeme provést již zmíněnými mikrofony, nebo přímo v aplikaci v telefonu.

Běžné analogové zapojení pro starší instalace s centrálním zesilovačem, nebo rozhlasovou ústřednou

Není-li po sloupech rozvedena datová konektivita, tedy nemáme zde realizovanou datovou síť, nezbývá, než k jednotlivým reproduktorům na sloupech vést signál jako výkonový. A to je docela problém. Musíme vzít v úvahu, že výkonová reproduktorová trasa může mít klidně 2 km a proto je potřeba počítat s tím, že výkonová ztráta na takovém vedení bude markantní. Proto je potřeba volit reproduktorový kabel s velkým průřezem (4 – 6 mm²) a zvolit technologii vysokoimpedančního 100V propojení. Dále doporučujeme instalovat u odchodu na reproduktorové vedení, přepěťové ochrany,

V „centrále“ sportovního areálu osadíme centrální výkonový prvek, kterým může být běžná rozhlasová ústředna, např. JPA 1506, kterou, je-li to výkonově potřeba, doplníme výkonovým zesilovačem JPM 1504, nebo JPM 1904. Ozvučení můžeme rozdělit na více výkonových zón a těm nastavit různé hlasitosti. Zdroj hudby realizujeme na zmíněné rozhlasové ústředně, jelikož v základu je vybavena technologii Dexon Smart Audio, formou internetového rádia, streamování, nebo Bluetooth spojení. Komfort je zde obrovský. Ústřednu můžeme doplnit přepážkovým mikrofonem PA 580, nebo PA 600 s vestavěnými hláškami.

Alternativním způsobem buzení analogové reproduktorové sítě, může být použití IP rozhlas. centrály, nebo IP zesilovace z technologie IP Audio. Máme tak stanoven počítač, kde běží aplikace Dexon IP Audio Server, jež celé ozvučení plně řídí, plánuje a automatizuje. Z toho pramení výhody, které jsme popsali v předchozích odstavcích. Z IP rozhlasové ústředny, nebo IP zesilovače jdeme na reproduktorovou síť. Ústřednu můžeme doplnit, datově napojeným přepážkovým mikrofonem PA 701, nebo PA 705. Hlásit a ovládat také můžeme z aplikace v chytrém telefonu.


Do you want to accurate this set or to make a price offer?